- 21 nov 2018
Tips voor de perfecte profielfoto
Het liefst zouden we natuurlijk niet afgaan op het uiterlijk van mensen. Zoals een wijze Engels uitspraak dat aangeeft: “You can’t judge a book by its cover”. Toch is dat wel wat in het dagelijks leven regelmatig gebeurd. Binnen een paar seconden heb je je al een mening over iemand gevormd, zonder dat je deze persoon kent. Door deze (soms vervelende) eigenschap van mensen, worden profielfoto’s op sociale media steeds belangrijker. Om een goede eerste indruk te maken, geef ik je graag wat tips!
Wat doet een profielfoto?
In een tijd waarin steeds meer van de interactie tussen mensen online plaatsvindt, is het belangrijk je af en toe te bedenken dat er nog een mens van vlees en bloed schuilgaat achter dat online profiel. Een profielfoto die laat zien wie jij bent is dus erg belangrijk om die online connectie te maken. Volgens LinkedIn krijgen profielen met foto 21x meer views en zelfs 36x meer berichten dan profielen zonder foto.
Platform
Uitstraling is alles, zowel in het echte leven als online. De vraag is echter; wat wil jij uitstralen met jouw profielfoto? Ga je voor strak en zakelijk, of informeel en spontaan? Vaak zal deze keuze afhankelijk zijn van het platform waarop je de foto wilt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een gezellige vakantiefoto op Facebook of een strak zakelijk portret op LinkedIn. Deze vraag kun je beantwoorden door te kijken naar de doelgroep van jouw portret. Is het gericht op vrienden en familie? Of wil je contact houden met je collega’s en misschien zelfs een nieuwe baan scoren? Stem je profielfoto af op het platform waar je hem wil gebruiken. Wil je als professional serieus genomen worden, laat dan ook een professioneel fotograaf jouw zakelijke profielfoto maken.
Less is more
Op de meeste sociale media worden profielfoto’s maar klein weergegeven. Houd je profielfoto dus zo eenvoudig mogelijk. Attributen toevoegen kan wel, maar doe dit alleen als ze meerwaarde hebben en iets zeggen over jou of je werk. Maak hierin een bewuste keuze. Zorg er daarnaast voor dat jij nog steeds het hoofdonderwerp bent van de foto en je gezicht niet verstopt is achter bijvoorbeeld een notitieblok, laptop of voor de fotografen onder ons; je camera.
Achtergrond
Kies voor een rustige achtergrond die de aandacht niet afleidt. Dat kan bijvoorbeeld in zakelijke portretten heel goed door het gebruik van een effen achtergrond in wit of zwart. Bij zakelijke foto’s is het ook leuk om de achtergrond te gebruiken om meer te vertellen over het bedrijf waar je werkt. In dat geval kun je kiezen voor een portret op locatie. Denk er bij een portret op locatie altijd aan dat de achtergrond niet mag afleiden. Jij moet nog steeds het onderwerp zijn, niet die mooie auto of graffiti op de achtergrond. Een makkelijke truc is het onscherp maken van de achtergrond. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je kleding niet dezelfde kleur heeft als de omgeving. Zo spring je echt uit de foto en val je niet weg op een kleine profielfoto.
Lach
Een veel gestelde vraag tijdens fotoshoots; moet ik lachen? Mag ik ook serieus kijken? Mijn antwoord daarop is altijd; doe wat goed voelt. Daar moet ik wel een kanttekening bij plaatsen; uit onderzoek blijkt dat mensen die lachen over het algemeen als meer betrouwbaar, toegankelijk en prettig in de omgang worden ervaren. Precies die dingen die je meestal zult willen uitstralen in een portret. Toch is het het belangrijkste dat je dicht bij jezelf blijft. Ben je van nature een serieus persoon, maar sta je breed lachend op je LinkedIn profiel? Dan is de kans groot dat je indruk online heel anders is dan in het echt. Kom je een van je zakelijke contacten vervolgens tegen bij een meeting, dan kan het zomaar gebeuren dat je al minpunten scoort voor je iets gezegd hebt. Om nog maar te zwijgen van het effect tijdens een sollicitatie.
Kleur
Scroll na het lezen van dit bericht eens door je lijst met vrienden op Facebook of LinkedIn. Je zult zien dat beide kanalen zijn eigen soort profielfoto’s heeft. Zeker als het gaat om het gebruik van kleur. Op Facebook bijvoorbeeld zou het zomaar kunnen dat een blauwe lucht of ondergaande zon vaak voorkomt. Op LinkedIn valt op hoe vaak er nog gekozen wordt voor een witte achtergrond. Wil je opvallen op LinkedIn dan is het slim niet voor een portret voor een zwarte of witte achtergrond te kiezen. De makkelijkste methode om op te vallen, is het gebruik van kleur. Kleur kun je in je profielfoto brengen door het gebruik van een gekleurde achtergrond, kledingkeuze of het maken van een portret op locatie.
Up-to-date
Helaas worden we allemaal ouder. Dat wil zeggen dat we misschien in de loop van de jaren toch wat haar verliezen of er wat rimpels bij krijgen. Eerder beschreef ik al dat het in een portret belangrijk is bij jezelf te blijven. Dat geldt niet alleen voor je uitstraling, maar ook voor je uiterlijk. Heb je op dit moment een profielfoto die meer dan twee jaar oud is? Misschien ben je inmiddels ook al een paar keer naar de kapper geweest voor een ander kapsel?Dan zou het zomaar eens verstandig kunnen zijn een nieuw portret te (laten) maken. Wil je op je best voor de dag komen? Kies dan voor een professioneel fotograaf die jouw portret mag maken. Een goede belichting kan zo vijf jaar aan rimpels laten verdwijnen. Nog steeds waarheidsgetrouw, maar goedkoper dan plastische chirurgie! 😉